Event Resources Add Event
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Darwinov dan 2018 / Darwin Day in Slovenia

February 12, 2018 @ 11:00 am - February 13, 2018 @ 7:00 pm

|Recurring Event (See all)
Every 0 days until February 12, 2018
| Free

Vabilo / Invitation (http://dbs.biologija.org/aktivnosti.php)

Vabimo vas, da se nam letos ponovno pridružite pri praznovanju Darwinovega dne, s katerim obeležujemo rojstni dan naravoslovca Charlesa Darwina, ki se je rodil 12. februarja 1809.

S praznovanjem Darwinovega dne želimo spodbuditi ljudi po vsem svetu, zlasti mlade, h kritičnemu presojanju, k neutrudnemu razkrivanju resnice in nebrzdani radovednosti, k razmišljanju o pomenu intelektualne pokončnosti, osebnostne integritete, poguma in načelnosti. Vse te lastnosti so odlikovale Darwina in ga vodile na velikem intelektualnem potovanju ob odkrivanju zakonitosti evolucije.

A) Osrednji dogodek / EVENT 1 (http://dbs.biologija.org/aktivnosti.php)
Osrednji dogodek ob Mednarodnem Darwinovem dnevu bo predavanje prof. dr. Matjaža Kuntnerja z naslovom: “Darwinizem v 21. stoletju”, ki bo potekal v nedeljo, 11. 2. 2018, ob 11. uri, v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

Prof. dr. Matjaž Kuntner bo ob tej priložnosti slovensko javnost nagovoril tudi s “Poslanico Ob Darwinovem dnevu 2018″.
Poslanica in posnetek predavanja bosta prosto dostopna na spletni strani videolectures.net in spletni strani Društva biologov Slovenije (http://dbs.biologija.org/aktivnosti.php). Poslanica bo dostopna že 12. 2. 2018, predavanje pa nekaj dni kasneje.

//Poslanica 2017 / Official address-letter-missive for 2017:
Besedilo poslanice, s katero je v letu 2017 prof. dr. Boris Sket nagovoril slovensko javnost Ob Darwinovem dnevu, je dostopno tukaj (http://dbs.biologija.org/material/Darwinov-dan-2017-POSLANICA.pdf). Posnetek predavanja prof. dr. Borisa Sketa na osrednjem dogodku ob praznovanju mednarodnega Darwinovega dne 2017 je dostopen na videolectures.net (http://videolectures.net/pms2017_sket_darwin_rojstni_dan/).
//
Praznovanje Darwinovega dne poteka po vsem svetu v mesecu februarju. Več informacij o Darwinovem dnevu lahko preberete na uradni spletni strani Mednarodnega Darwinovega dne (http://darwinday.org/about/).

B) Drugi dogodek / EVENT 2 (Vabilo/Invitation: http://dbs.biologija.org/material/DD-2018-Skocjanske-jame.pdf / http://dbs.biologija.org/aktivnosti.php)

Prvo praznovanje Darwinovega dne v Parku Škocjanske jame, 12. 2. 2018 ob 17.00, Promocijsko kongresni center, Matavun 8 (http://www.park-skocjanske-jame.si/ ; https://www.hisa-odlicnosti-bok.si/slo/):
– Predstavitev knjige Netopirji (Bats), ki jo je izdal Park Škocjanske jame, Slovenija, in je trenutno edina tovrstna publikacija v Sloveniji (urednik in avtor besedil: Samo Šturm; vsebina: predstavitev vrst netopirjev, ki so bile najdene v parku).
– Ogled kratkega dokumentarnega filma o raziskovanju in varstvu netopirjev (trajanje: 15 min; monitoring, mreženje in skrb za varstvo netopirjev v jami in okolici), ki so ga posneli člani Odbora za varstvo narave Biosfernega območja Kras.
– Strokovnjak za netopirje Primož Presetnik, iz Centra za kartografijo favne in flore bo predstavil netopirje v Parku ter delo v zvezi s publikacijo, sledila bo predstavitev dela z netopirji ilustratorja Jurija Mikuletiča in snemalca Jureta Škrlepa.
– Svoje izkušnje pri raziskovanju in varstvu netopirjev pa bodo z obiskovalci delili člani Odbora za varstvo narave Biosfernega območja Kras in porečja Reke.

Details

Start:
February 12, 2018 @ 11:00 am
End:
February 13, 2018 @ 7:00 pm
Cost:
Free
Website:
http://dbs.biologija.org/aktivnosti.php

Venue

Darwinov dan 2018 / Darwin Day 2018 in Slovenia
Društvo biologov Sloveniije, Ljubljana, Slovenia
Website:
http://dbs.biologija.org/aktivnosti.php